Szeretettel köszöntelek a Tai Chi Mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tai Chi Mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tai Chi Mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tai Chi Mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tai Chi Mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tai Chi Mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tai Chi Mindenkinek közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tai Chi Mindenkinek vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A szív kenyere: a GALAGONYA
Crataegus oxyacantha.
(Cseregalagonya, gledicsia, szamártövis, Krisztus-tövis, tüskefa)
A galagonyavirágból és leveléből készült tea valamelyest erősíti a
túlfárasztott szívet, oxigénhez és glukózhoz segíti a szívizomzatot,
szabályozza a szívritmust és mindezeken keresztül közvetve nyugtatólag,
kiegyensúlyozólag hat, továbbá segíti az alvást. Hosszú évtizedek
tapasztalata ez! Habár a középkorban írott gyógynövénykönyvekben más
áll, mégis el kell fogadnunk, hogy az ókorban a galagonyát nem
használták, vagy legalábbis nem a gyengült, öreg szív erősítésére.
A galagonya (Crataegus) a rózsafélék növénytani családjába tartozik.
Bokrokról, kis fákról van szó, melyek ágain hegyes tüskék nőnek. A
virágok felfelé álló ernyőfüzéreket alkotnak, májusban vagy júniusban
leírhatatlan pompával virágoznak. A galagonya világos töltéseken és
sövényekben nő, gyakran fordul elő napsütötte lejtőkön és ritkás
erdőkben. Gond nélkül nevelhető a házi kertben is.
Gyógynövényként csak a századforduló óta szólnak a galagonyáról. Hatása
tudományosan kivizsgált és alkalmazási területe világosan körvonalazott.
Segít idős és öreg, fáradt, túlterhelt, stresszben élő, túlhajtott
szívű embereknek, mert enyhíti az olyan panaszokat mint:
teljesítőképesség-csökkenés, szívtáji nyomás és szorító érzés, valamint a
szívritmuszavarok egy-egy formája. A kúraszerűen alkalmazott levélből
vagy levél és virág keverékéből készült galagonyatea felüdülést jelent a
túlterhelt szív számára, mivel erősíti és tehermentesíti azt.
Bizonyított, hogy tartós fogyasztása esetén sem kell tartanunk
mellékhatástól. Lezajlott infarktus után is ajánlatos egy teakúra
végzése és a galagonyatea lehetséges infarktust megelőző hatását sem
utasíthatjuk el. Túlhaladott az a vélemény, miszerint a galagonyának
vérnyomást csökkentő hatása is lenne. Magas vérnyomás esetén csak a
kiegészítő kezelésben hasznosítják.
A galagonya hatóanyagát kivizsgálták, azonban a hatás nem tulajdonítható
csupán ezen összetevő anyagoknak. A procianidinek, flavonoidok és
aminok kétségtelenül hozzájárulnak a főhatás kialakításában. A
tudományos álláspont szerint a teljesítménycsökkenés, digitáliszra még
nem szoruló idős szív, szívtáji nyomó és szorító érzés, ritmuszavarok
enyhe formájának kiegészítő kezeléseként jól alkalmazható.
Hatása :
Növeli a szív vérellátását, csökkenti a vérnyomást, vizelethajtó,
serkenti a szívműködést, tágítja a koszorúereket, tüdőgyulladásban
szívserkentő, szünteti a szorongást, szívdobogást, szabálytalan
szívműködést, rövid légzést, ideges görcsöket
Javallatok :
Szívelégtelenség, szívkoszorúér elmeszesedés, szívizomgyengeség,
időskori szívgyengeség, magas vérnyomás, érelmeszesedés,
szívizomgyulladás, szabálytalan szívműködés, ideges szívpanaszok,
pangásos szívelégtelenség, szívgörcs, szédülés, szorongás, szívdobogás,
rövid légzés,légszomj, aranyér, asztma, gyakori szívdobogás, felfúvódás,
heveny láz, lesoványodás, szívbaj, szívizom elfajulás, szívbelhártya
gyulladás, szívgyengeség változó korban, szívszorulás
Külsőleg :
Lelki hatás :
Szünteti a szorongást.
Megjegyzés :
Virágai fehérek, virágos ágvégei sárgásak, termése sárgás, szárazan
vöröses színű, e kettőt egyszerre a legjobb alkalmazni. Hatóanyaga nem
halmozódik fel a szervezetben.
”Izzik
a galagonya!”
Galagonya
és a szívorvos
Galagonya
Életerőforrás
- galagonya
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Galagonya Gyümölcs
( kínai )
(Crataegus pinnatifida)
Magyarországon 100 ember közül 75 szenved keringési, illetve
érszűkületi betegségekben, ezek a rendellenességek pedig gyakran okoznak
erekciós problémákat. Az európaitól nemcsak formájában, hanem
hatóanyagában is különböző "kínai" galagonya Kelet-Kínában és Japánban
már évszázadok óta bevált gyógyszer erre.
A galagonya hatékonyan segíti az emésztést, bontja a zsírt és húst.
Kitágítja a véredényeket, így mérsékelten csökkenti a vérnyomást,
oszlatja a koleszterint, amely a véredények falán lerakódik. Javítja a
szívizom munkabírását, a szívkoszorúerek átjárhatóságát, és enyhe
szívnyugtató hatással is rendelkezik.
Gazdag bioflavonidokban, amelyek tágítják a véredényeket, és erősítik az
érfalakat. Javítják a vérkeringést, pozitívan befolyásolják a test
perifériális részeinek vérellátását.
Edzés melletti használata segít a kilók leadásában is.
Gyümölcsleves kínai galagonyával és jujubával:
Mind a galagonya, mind a jujuba igen erős vérképző, vértisztító és
vérnyomáscsökkentő gyümölcs. A galagonyát magában is használhatjuk
hatásos vérnyomás-csökkentő kúrára, tíz napon át napi 10 dkg gyümölcsöt
teának megfőzve, naponta 1x fogyasztva.20 dkg jujubát és 10 dkg
galagonyát főzzünk 1,5 l vízben kb. fél órán át. A főzés félidejében egy
marék friss málnát is adhatunk hozzá, így a levesnek veseerősítő hatása
is lesz.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Hawthorn Fruit
Latin: Fructus Crataegz
Origin:
The ripe fruit of Crataegus pinnatifida Bunge (Chinese hawthorn),
Crataegus pinnatifida Bunge var. major N. E. Br. (major hawthorn) or
Crataegus cuneata Sieb. et Zucc. (Nippon hawthorn), a deciduous shrub or
small tree, of the Rose family (Rosaceae). The first two kinds are
customarily called "northern hawthorn" and the last one is normally
referred to as "southern hawthorn". Native to the north temperate zone,
many species are native to North America, but has spreaded to many parts
of the world, including China, growing along riverbanks, on sandy soils
or stony slopes.
The hawthorn's leaves are simple, and usually toothed or lobed. The
white or pink flowers, usually in clusters, are followed by small
applelike, red fruits, or more rarely by blue or black ones. Many
cultivated varieties of hawthorn are grown as ornamentals for their
attractive flowers and fruits. Some species are characterized by
horizontal branching, a growth habit considered to enhance their
ornamental value.
Hawthorn tree grows to about 7 m by 7 m. It is in flower in May. The
scented flowers are hermaphrodite (have both male and female organs) and
are pollinated by midges. The tree can grow in semi-shade (light
woodland) or no shade. It requires moist or wet soil and can tolerate
drought. The plant can tolerate strong winds but not maritime exposure.
It can also tolerate atmospheric pollution.
Hawthorn is produced in most areas of China. After harvested, the fruit
is dried in the sun, sliced and used when raw.
Also called Haw, Chinese Haw or Thornapple.
See also Herbs, Herbs for Removing Food Stagnation, Hawthorn Fruit.
Properties:
Sour and sweet in flavor, slightly warm in nature, and related to the
spleen, stomach and liver channels.
Functions:
Promotes digestion, removes stagnated food, activates the flow of qi,
promotes blood circulation, removes blood stasis, and expels worms.
Hawthorn fruit is used for treatment of retention of meat and food in
the stomach, mass in the abdomen, phlegm retention, feeling of fullness
in the chest and upper abdomen, diarrhea, dysentery, lower back pain,
hernia, postpartum abdominal pain, milk stagnation of babies.
Applications:
1. To treat syndromes of retention of meat and food in the stomach:
a) Abdominal distention, belching and acid regurgitation and abdominal
pain with loose stools due to retention of meat and food in the stomach:
This food-herb is effective when decocted alone for oral administration
or it can be used together with Chinese radish seed (Semen Raphani),
medicated leaven, etc. When used alone, boil 10 g hawthorn charcoal and
some brown sugar and drink.
b) More serious abdominal distention and pain due to retention of food
and stagnation of qi:
It is appropriate to use this food-herb together with dried green orange
peel (Pericarpium Citri Reticulatae Viride), immature citron or
trifoliate orange (Fructus Aurantii Immaturus), zedoary turmeric
(Rhizoma Zedoariae), etc.
2. To treat abdominal pain with diarrhea or dysentery (severe diarrhea)
and hernial pain:
a) Abdominal pain with diarrhea or dysentery:
Parched hawthorn can be decocted in water for oral administration or the
food-herb can be used together with aucklandia root, betel nuts, citron
or trifoliate orange (Fructus Aurantii), etc.
b) Hernial pain:
This food-herb can be used together with tangerine seed, lychees, etc.
3. To treat chest and abdominal pain and dysmenorrhea (difficult and
painful menstruation) due to blood stasis:
a) Postpartum (after birth) abdominal pain and persistent lochia (the
vaginal discharge that takes place during the first week or two after
childbirth) or dysmenorrhea due to blood stasis:
This food-herb can be decocted alone in water or used in combination
with chuanxiong (Rhizoma Ligustici Chuanxiong), Chinese angelica,
motherwort (Herba Leonuri), etc., for oral administration.
b) Pains in the chest and hypochondria (extreme depression) due to blood
stasis:
This food-herb can be used together with chuanxiong (Rhizoma Ligustici
Chuanxiong), peach kernels, safflower, etc.
4. To treat hypertension:
Decoct 6 g hawthorn with some rock sugar and drink the decoction.
5. To treat hypercholesterolemia (excess cholesterol in the blood) and
coronary heart disease:
Boil 12 g hawthorn fruit and half sheet of lotus leaf. Drink the
solution as one would tea.
6. For viral hepatitis (inflammation of the liver caused by virus):
Take 3 g hawthorn powder and some sugar dissolved in warm water, three
times daily for a course of 10 days. Several courses may be
administered.
Dosage and Administration:
10-15 g; large dosage, 30 g.
Decoct this food-herb for oral administration.
Raw hawthorn is used to promote digestion and dissipate blood stasis,
while parched hawthorn is used to arrest diarrhea or dysentery.
Cautions on Use:
Reference Materials:
'Newly Revised Materia Medica' :
"Blended into juice, it is used to arrest dysentery and wash the head
and body for the treatment of boils and itching."
'Supplement to Amplified Materia Medica' :
"Strengthening the stomach and reactivating stagnated qi. It will
produce immediate effects after it is decocted and sugar is added."
'The Compendium of Materia Medica' :
"Promoting digestion and removing retained meat.
Toxic or Side Effects:
Modern Researches:
In modern times, the preparation of this food-herb produces quite good
curative effects in the treatment of coronary disease, hypertension,
hyperlipemia (presence of excess fat or lipids in the blood), bacillary
dysentery (severe diarrhea), etc. It works to softening the blood
vessels and lowering blood pressure and blood cholesterol. And it is
also anti-bacterial. Traditionally, it is used to increase secretion of
digestive juices, especially for the digestion of meat.
Northern hawthorn contains portein, fat, hawthorn acid, tartaric acid,
citric acid, crataegolic acid, flavodic acid, lactones, saccharides,
glycosides, etc.; and nippon hawthorn contains citric acid, crataegolic
acid, saponin, tannate and fructose, tannin, saponin, tartaric acid,
rich in vitamin C, etc.
Hawthorn can increase the secretion of digestive enzymes to promote
digestion. It contains lipase, which can promote fat decomposition, and a
variety of organic acids that can enhance protease (enzymes) activity
to facilitate the digestion of meat and other foods.
Hawthorn can also contract the uterus, strengthen the heart, resist
arrhythmia (alteration in rhythm of the heartbeat), increase blood flow
in the coronary artery, dilate blood vessels, reduce blood pressure and
lower blood fat.
Hawthorn has rather powerful inhibitory effects on Bacillus dysenteriae
and Bacillus coli.
Reported in 'Eating Your Way to Health', 40 cases of tapeworm infection
were treated by hawthorn fruit administered by eating 1,000 g fresh
hawthorn (or 250 g dry hawthorn) with stones discarded. The therapy
began from 3 p.m. and completed at 10 p.m. The cases fasted for dinner.
On the next morning, each drank 1 cup of areca nut solution. All the
cases were cured.
It was also reported that hawthorn fruit was also good at lowering serum
cholesterol. Boil 50 g hawthorn and 100 g Radix Ilicis Pubescentis in
200 ml water until half volume was gone. Divide the solution into 2
equal portions. After treatment, 20 cases had their blood cholesterol
lowered from 253.2 mg% to 207 mg%, a drop of 46.2 mg% on average.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Shan Zha Properties: SWEET, SOUR - WARM Dosage: 9 – 15g.
Hawthorn Meridian: LIVER, SPLEEN, STOMACH
Fruit -reduces & guides out food stagnation
-transforms blood stasis - dissipates clumps
-hypertension
Also Used For:
Orally, hawthorn is used for cardiovascular conditions such as
congestive heart failure (CHF), coronary circulation problems, and
arrhythmias. It is also used to increase cardiac output reduced by
hypertension or pulmonary disease, to treat both hypotension and
hypertension, atherosclerosis, hyperlipidemia, and Buerger's disease.
Hawthorn is also used as a sedative, antispasmotic, astringent, and
diuretic. It is also used for gastrointestinal conditions such as
indigestion, enteritis, epigastric distension, diarrhea, and abdominal
pain. Hawthorn fruit is also used orally to treat tapeworm infections,
acute bacillary dysentery, and amenorrhea.
Topically, hawthorn leaf is used as a poultice for boils, sores, and
ulcers. Hawthorn fruit preparations are used as a wash for sores,
itching, and frost bite.
Manufacturing, hawthorn fruit is used for making candied fruit slices,
jam, jelly, and wine.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Hawthorn
(Crataegus oxyacantha)
Part Used Fruit
Main function Herb for Qi Deficiency (Qi Tonic)
Thermal qual. Slightly warm
Taste Sweet, sour
Meridians Entered Ht, Sp, St, Lv
Functions
Tonifies Heart Qi and Yin
Disperses Stagnant Blood and dissipates masses
Used in angina pectoris (Stagnant Heart Blood), postpartum abdominal
pain/masses due to Stagnant Blood
Tonifies Spleen/Stomach and dissipates food accumulation, especially of
meat
Relieves diarrhea of chronic dysentery.
Promotes lactation by unblocking congested milk in breasts
Cautions
Contraindicated in Deficiency of Spleen and Stomach without food
stagnation
Contraindicated in conditions with acid regurgitation
Toxicity
Relatively safe for long term use
Phyto-chemicals
Chlorogenic acid, crataegalic acid, ursolic acid, glavone
Western Properties
Cardiac tonic, lowers blood cholesterol, vasodilator, normalizes blood
pressure, digestant (increases gastric enzyme secretion), anti-diarrhea,
anti-bacterial, emmenagogue, anti-coagulant, sympathetic nervous system
inhibitor, anti-lithic, astringent
Notes
Used for circulatory problems of all kinds, angina, heart disease, mild
congeestive heart failure, cardiac arrhythmia/tachycardia, hypertension,
hypotension, to improve memory (usually with Gikgo biloba for this
purpose), kidney and gall stones, to improve fat and protein digestion
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!